Breaking News

«Κλειδί» οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής

Ζητούμενο για την τουριστική αγορά η ομαλοποίηση των εμβολιασμών και της επιδημιολογικής εικόνας

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
atsimp@naftemporiki.gr

Οι προοπτικές του τουρισμού, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα που στηρίζουν πολλά στην τουριστική βιομηχανία για την πορεία της οικονομίας τους, είναι επί του παρόντος εξαιρετικά αβέβαιες.

Την επισήμανση αυτή κάνει στην ανάλυσή της η GBR Consulting, σημειώνοντας τα δεδομένα, όπως είναι η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, οι μεταλλάξεις του ιού σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Βραζιλία, τα αυστηρότερα lockdowns που υιοθετούν σειρά από χώρες, η αργή έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμών, αλλά και οι καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων, τα οποία συνθέτουν τη «θολή εικόνα» που έχει στα χέρια της η τουριστική βιομηχανία για τη φετινή σεζόν.

Σημαντική για την πορεία της χρονιάς στη χώρα μας αναμένεται να είναι η πορεία των εμβολιασμών στο εσωτερικό, αλλά και στις παραδοσιακές αγορές μας.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με στελέχη της τουριστική αγοράς να επισημαίνουν στη «Ν» ότι σε περίπτωση που οι εμβολιασμοί προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγραμμάτων, τότε καθοριστικό ρόλο θα παίξουν φέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Όπως επεσήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου, Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter: «Το κλειδί της φετινής τουριστικής σεζόν είναι η αποφυγή υπερβολικών περιορισμών και όχι η ζήτηση που θα είναι από τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να δρομολογηθούν σύντομα ασφαλείς και ευέλικτες στρατηγικές συν διμερείς συμφωνίες με χώρες κλειδιά, όπως Αγγλία, Ρωσία, Ισραήλ».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ έχει επισημάνει επίσης σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας: «Το επίπεδο του 70% ως τέλος καλοκαιριού είναι πιθανόν αποδεκτό για μη τουριστικές χώρες όπως η Γερμανία, όχι όμως για χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία που στηρίζονται σε τουρισμό. Εκεί πρέπει να έχει επιτευχθεί ως την αρχή του καλοκαιριού, όπως στην Αγγλία».

Ανάλογη είναι και η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος υπογράμμισε: «Πρέπει να είμαστε η πρώτη επιλογή για τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι και αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε “πράσινη” τη χώρα μας στον χάρτη της Ευρώπης με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι ακόμα νωρίς να κάνουμε προβλέψεις, ωστόσο ευελπιστούμε πως είτε η Ανάσταση των Καθολικών (4 Απριλίου) είτε των Ορθοδόξων (2 Μαΐου) μπορεί να φέρει τις πρώτες αφίξεις στη χώρα μας και να μας δώσει την ώθηση για μια καλύτερη χρονιά, αν και πολλοί από εμάς μιλάμε από τώρα για το 2022».

Ο Eurocontrol κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου δύο νέα σενάρια για την αεροπορική κίνηση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη μειώθηκε κατά περίπου 64% τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα, καθώς ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι εξαιρετικά χαμηλής κυκλοφορίας. Ακόμη και ο Απρίλιος αναμένεται να έχει χαμηλή απόδοση, σύμφωνα με τον Eurocontrol, με μια μικρή ανοδική πορεία την περίοδο του Πάσχα.

Οι πτήσεις αναμένεται να είναι περίπου στο 25%-30% των πτήσεων της προ πανδημίας εποχής.

Στο πρώτο σενάριο θεωρείται ότι η επιδημιολογική ευρωπαϊκή κατάσταση θα βελτιωθεί μετά τον Μάρτιο και ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη θα έχουν εμβολιαστεί (παρά τις καθυστερήσεις), διευκολύνοντας τη μερική χαλάρωση των εθνικών μέτρων περιορισμών των ταξιδιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τα μη απαραίτητα αεροπορικά ταξίδια θα γίνουν πιο προσιτά κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου και θα ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερη ανάκαμψη κατά τη θερινή περίοδο. Στο σενάριο αυτό οι πτήσεις θα είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στο -55% σε σχέση με το 2019.

Στο δεύτερο σενάριο καταγράφεται βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης κατά το δεύτερο τρίμηνό του, αλλά θεωρείται ότι πολλά κράτη ενδέχεται να επιλέξουν να μη χαλαρώσουν τους εθνικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι θα περιορίσουν σοβαρά τη ζήτηση και οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των αεροπορικών ταξιδιών έως το καλοκαίρι στην καλύτερη περίπτωση.

Στην Ελλάδα αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη της ταξιδιωτικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά με βάση τα τρέχοντα στοιχεία ότι ο ελληνικός τουριστικός τομέας θα μπορούσε να επιτύχει το 50% των τουριστικών εσόδων του 2019.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.