Breaking News

Υπ. Τουρισμού Ελλάδας: Υποδοχή Βρετανών στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.

Theocharis Theocharis

Ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στον Guardian ότι αν και φιλοδοξία της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα για τους ξένους τουρίστες από τις 14 Μαΐου, από τον ερχόμενο μήνα θα επιτραπούν οι αφίξεις από συγκεκριμένες χώρες σε μερικά αεροδρόμια της χώρας.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα ο κ. Θεοχάρης είπε ότι χρειάζονται κινήσεις για να προετοιμαστεί η βιομηχανία για το άνοιγμα. «Όταν ανέφερα την ημερομηνία έναρξης του Μαΐου, είπα ότι θα άρουμε τους περιορισμούς σταδιακά σε μια προσπάθεια να τεστάρουμε τη θερμοκρασία», είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες ανέφερε ότι «κάποια στιγμή από τα μέσα Απριλίου» η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες από τη Βρετανία και από άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αυτό το δοκιμαστικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση από το εξωτερικό, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και του Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση του κ. Θεοχάρη γίνεται μία ημέρα μετά από την παρουσίαση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρότασης για την ανανέωση των περιορισμών λόγω πανδημίας έως το τέλος Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται πρόστιμο 5.000 λιρών για όποιον διαπιστωθεί ότι με προφάσεις επιχειρεί να κάνει ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Στη λίστα των λόγων που δικαιολογούν ταξίδι στο εξωτερικό, πέρα από την εργασία και ιατρικούς λόγους, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η εκπαίδευση, η παρουσία σε κηδεία ή γάμο συγγενούς καθώς και «η αγορά, πώληση ή ενοικίαση κατοικίας». Πρόκειται για όρο που έχει υποτιμητικά χαρακτηριστεί ως «ρήτρα Στάνλεϊ Τζόνσον», συνδεόμενη με το περσινό ταξίδι του πατέρα του πρωθυπουργού στη βίλα του στο Πήλιο, ταξίδι εν μέσω εν μέσω πανδημίας που είχε επικριθεί.

Οι νέοι κανόνες θα ψηφιστούν την Πέμπτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, οι αποφάσεις για τα διεθνή ταξίδια θα ανακοινωθούν στις 5 Απριλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από όσο αρχικά είχε προαναγγελθεί.

Στις δηλώσεις του στον Guardian ο κ. Θεοχάρης εξήρε την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στη Βρετανία και είπε ότι προχωρούν οι τεχνικές συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση επί του λεγόμενου πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανταλλάξουμε πληροφορίες για το πώς θα επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα αυτών των εγγράφων και μοιάζει να υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.

Ερωτηθείς για τις προειδοποιήσεις από Βρετανούς πολιτικούς αναφορικά με τον κίνδυνο ταξιδιών στην Ευρώπη λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες η επιδημιολογική εικόνα θα είναι «πολύ καλύτερη» έως τα μέσα Μαΐου.