Breaking News

Ανοίγει η Κύπρος για εμβολιασμένους τουρίστες από το Ισραήλ

Συμφωνία άρσης των υγειονομικών μέτρων από 1η Απριλίου ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ποδαρικό στη νέα τουριστική περίοδο θα κάνει το Ισραήλ, οι πολίτες του οποίου από την 1η Απριλίου 2020 θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Κύπρο, χωρίς τους υφιστάμενους υγειονομικούς περιορισμούς. Η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για χαλάρωση των μέτρων, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης «οι Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν θα χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο, ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό άμα τη αφίξει τους». Μια συμφωνία η οποία ανοίγει με τον καλύτερους οιωνούς, την τουριστική περίοδο 2021 και η οποία αναμένεται να έχει θετική επίδραση άμεσα. Η άρση των μέτρων, σε μοριακά τεστ και καραντίνα θεωρείται βέβαιο πως θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τομέα των ολιγοήμερων διακοπών, ισραηλινών ταξιδιωτών αλλά και κατά την περίοδο του Πάσχα όπου η Κύπρος συγκαταλέγεται στους αγαπημένους προορισμούς για τους Ισραηλινούς. Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας με τους οποίους μίλησε η «Κ», χαιρέτησαν τη συμφωνία η οποία θα τονώσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν και θα αποτρέψει καθυστέρηση στο άνοιγμα ξενοδοχειακών μονάδων. Επιπλέον η συγκεκριμένη συμφωνία πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες τουριστικές αγορές, με κυπριακό ενδιαφέρον, όπως τη Ρωσική και την Αγγλική. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά και οι δυο αυτές χώρες, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και συνάμα είναι εκτός Ε.Ε κάτι που επιτρέπει στην Κύπρο να προχωρήσει με διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή με το Ισραήλ.

Το ισραηλινό φάρμακο

Όπως είχε γράψει η «Κ» στη έντυπη έκδοση της Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης από το Ισραήλ επισημοποίησε το ενδιαφέρον της Κύπρου για συμμετοχή στις δοκιμές του φαρμάκου κατά του COVID-19, που αναπτύσσεται από ισραηλινούς επιστήμονες. «Με ενδιαφέρει επίσης να ακούσω από τον Πρωθυπουργό για τη νέα θεραπεία για τον Covid-19 που αναπτύσσεται στο Ichilov Medical Center του Τελ Αβίβ, έχοντας υπόψη ότι οι αρμόδιες Αρχές μας έχουν συμφωνήσει η Κύπρος να πάρει μέρος στις κλινικές δοκιμές». Ανάλογο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές έχει εκφράσει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις νέες προοπτικές που διανοίγονται στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Βενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του που η Κύπρος θα αναγνωρίσει «τα διαβατήρια εμβολιασμού του Ισραήλ κάτι που θα κάνει, όπως είπε, και η χώρα του για την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι αυτό διανοίγει προοπτικές για έναρξη των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στο εγγύς μέλλον.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.