Breaking News

Ταξιδιώτες με διαβατήριο COVID, οι άλλοι στα σπίτια τους

Της Κύρας Αδάμ

Είναι κοινό μυστικό ότι η ελληνική οικονομία με τρέχουσα υφεση12% και πλέον μπορεί να πάρει το φιλί της ζωής μόνον με τη  μερική έστω , ανάκαμψη του τουρισμού, του μοναδικού κλάδου που απέφυγε το θανατηφόρο χτύπημα από την εκδικητική πολιτική των μνημονίων, (από τους δανειστές και τους εγχώριους διοικούντες).

Όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του , έτσι και η κυβέρνηση προωθεί την πρόταση του « διαβατηρίου εμβολιασμού», ως μέσο για την προσέλκυση τουριστών στη χώρα.

Η πρόταση υποστηρίζεται όχι όσο δυναμικά θα ήθελε η Αθήνα και από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συναντώντας πάντα την επιφύλαξη και τις αργές διαδικασίες των Βρυξελλών.

Στο Συμβούλιο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας , το ««διαβατήριο COVID απασχόλησε  επί μακρόν τους ηγέτες της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατ’ αρχήν  στην έκδοση ενός «ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού» που θα επιτρέπει σε ταξιδιώτες να  πηγαίνουν στον προορισμό διακοπών τους χωρίς άλλα εμπόδια και διαδικασίες.

Το θέμα όμως δεν έληξε εδώ , αλλά μάλλον άρχισε.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά, τεχνικά και πολιτικά εμπόδια στην εφαρμογή αυτού του πιστοποιητικού, όπως, για ποια ακριβώς χρήση θα εκδίδεται αυτό, ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες  για να αναπτυχθεί αυτή η καινούργια τεχνολογία κλπ. Το πραγματικό εμπόδιο είναι η ομολογία των Βρυξελλών ότι ο εμβολιασμός των ευρωπαϊκών λαών είναι αργός ( μόνον το 12% σχεδόν του γενικού ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί) ενώ η παραγωγή εμβολίων δύσκολα θα αυξηθεί  στο επίπεδο της ζήτησης, διότι υπάρχουν μόνον 41 εγκαταστάσεις παραγωγής του εμβολίου στην Ευρώπη, ενώ η κατασκευή νέων εργοστασίων απαιτεί πολύ χρόνο και οι πρώτες ύλες, για την Παρασκευή αυτής της νέας γενιάς εμβολίων,  ίσως να αντιμετωπίσουν έλλειψη, ανέφεραν μέσα από τα δόντια οι εταίροι.

Προκύπτουν ακόμα και μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα στις μετακινήσεις με διαβατήριο . Τι επίπτωση δηλαδή θα έχει στις μεταφορές από χώρα σε χώρα και πως θα ισχύσει ένα τέτοιο διαβατήριο στο εμπόριο , με τους «έχοντες» να περνούν και τους «μη έχοντες» να περιμένουν , άρα πάει περίπατο η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και αγαθών μέσα στην ΕΕ.

Αρνητικός ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος , ο οποίος επέμεινε ότι δεν θα υποστηρίξει ένα νέο «διαβατήριο κοροναϊού», που θα τιμωρεί τη νεολαία, που είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι..

Και επειδή πενία τέχνας κατεργάζεται, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε τις διμερείς συμφωνίες με κράτη εκτός της ΕΕ, με πρώτη- πρώτη την Βρετανία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι «εμβολιασμένοι « θα μπορούν ελευθέρα να πηγαίνουν διακοπές  ενώ οι «μη εμβολιασμένοι « θα υφίστανται την γνωστά από πέρσι διαδικασία του ελέγχουν και πιθανόν της καραντίνας πριν και μετά τις διακοπές τους. Από κοντά και το Ισραήλ, με τον εμβολιασμένο πληθυσμό του να έρχεται ελευθέρα στην Ελλάδα..

Φυσικά οι δύο «πηγές» τουριστικών εσόδων για τη χώρα καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των οικονομικών αναγκών , ενώ δημιουργούνται πολλά άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα ένα μεγάλο  τουριστικό έσοδο για τη χώρα θα ήταν οι «ελεύθεροι τουρίστες» από τη Ρωσία και την Κίνα. ΟΙ πληθυσμοί όμως αυτοί έχουν εμβολιστεί με ουσίες τις οποίες δεν έχει εγκρίνει (ακόμα) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων , άρα δεν αναγνωρίζονται.

Οι ενδεχόμενες  διμερείς τουριστικές συμφωνίες «ελευθέρων τουριστών « με τη χώρα μας  για να καλυφθεί η φετινή τουριστική περίοδος  αποτελούν εκ των πραγμάτων μια μορφή πίεσης προς τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διαδικασίες  έκδοσης διαβατηρίου COVID. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, να επιταχύνουν την παραγωγή των εμβολίων και τους εμβολιασμούς μέσα στην ΕΕ, πράγμα που όπως ομολογούν οι εταίροι φαντάζει μάλλον δύσκολο αυτή την στιγμή.

Και παράλληλα ανοίγει διάπλατα ένα ακόμα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο κεφάλαιο για τους ευρωπαίους πολίτες . Δηλαδή, τι θα γίνει με αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν και δεν θα έχουν το πολυπόθητο «διαβατήριο ελευθέρας». Αυτοί αυτομάτως θα πέσουν στην β κατηγορία ευρωπαίων πολιτών, που φυσικά θα αντιδράσουν, πρώτα εναντίον των κυβερνήσεων τους ( και καμιά δεν το θέλει αυτό) και στη συνέχεια εναντίον των τουριστικών προορισμών που γι’ αυτούς θα είναι απαγορευμένοι , όσο διάστημα αρνούνται να εμβολιαστούν.

Και το καλοκαίρι έρχεται γρήγορα…


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.