Εκδόσεις Πορφύρα | Η συμβολή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών στην Ελληνική Επανάσταση
Οι παρούσες συναντήσεις επιδιώκουν να παρουσιάσουν στο ευρύτερο κοινό την ελληνική επανάσταση με διαφορετικό τρόπο και όχι μέσα από το πρίσμα των πολεμικών επιχειρήσεων, των εμφυλίων συγκρούσεων και των απέλπιδων προσπαθειών προσέλκυσης της βοήθειας των μεγάλων δυνάμεων της εποχής.
Ακριβέστερα, αντιμετωπίζουν την εστίαση από την ίδια την Επανάσταση προς μερικούς από τους πρωταγωνιστές της, όπως Έλληνες των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι οποίοι προετοίμασαν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος για την εθνική παλιγγενεσία. Επωφελούμενοι από την απόφαση της Υψηλής Πύλης να αντικαταστήσει, το 1711 στη Βλαχία και το 1714 στη Μολδαβία, τους εγχώριους ηγεμόνες με εκπροσώπους οικογενειών του Φαναρίου, πολλοί υπόδουλοι Έλληνες θεώρησαν σκόπιμο να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στις εκβολές του Δούναβη. Εκτός από το φυσικό πλούτο των επαρχιών και τις οικονομικές ευκαιρίες, τους προσέλκυσαν η πλήρης εσωτερική αυτονομία και τα παλαιά προνόμια των επαρχιών, τα οποία απαγόρευαν στους μουσουλμάνους την ανέγερση λατρευτικών χώρων, καθώς και τη μόνιμη εγκατάσταση στις Ηγεμονίες. Έτσι, στο Βουκουρέστι και στο Ιάσιο, στην Κραγιόβα και το Ράμνικο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Βλαχίας και της Μολδαβίας, οι Έλληνες μπόρεσαν να καταστρώσουν μακριά από το άγρυπνο βλέμμα των Οθωμανών σχέδια απελευθέρωσης, που αποκορυφώθηκαν με τα ανδραγαθήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιερού Λόχου. Και, πέραν από την επαναστατική τους δράση, δημιούργησαν μαζί με τους ντόπιους έναν οικείο πολιτισμό, αισθητά διαφορετικό από εκείνο της κυρίως Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξαιτίας της πλήρους απουσίας κάθε ισλαμικού στοιχείου. Αναμφίβολα, σε μια πρώτη φάση οι εγκατεστημένοι βόρεια του Δούναβη Έλληνες, οι οποίοι αποκαλούνται με τον γενικό συμβατικό όρο Φαναριώτες, από τους προστάτες τους στους θρόνους του Βουκουρεστίου και του Ιασίου, συνέβαλαν στον εξανατολισμό του τρόπου ζωής στις Ηγεμονίες, αλλά αργότερα, από το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, συνεισέφεραν καθοριστικά, μαζί με τους Ρώσους των προσωρινών κατοχικών δυνάμεων, στη διείσδυση των προοδευτικών ιδεών και των στοιχείων Δυτικού πολιτισμού στη Βλαχία και τη Μολδαβία.
Στον κύκλο διαλέξεων αναλύεται ο τρόπος ζωής των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στο Βουκουρέστι και το Ιάσιο, οι αυλές των ηγεμόνων και τα αρχοντικά των Βογιάρων, η διατροφή και η μαγειρική της εποχής, οι πολυτελείς στολές των αξιωματούχων, για τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες των Ρωμιών, για τον τρόπο διασκέδασής τους, καθώς και η ελληνόφωνη παιδεία και ο πνευματικός βίος στις ηγεμονίες.
Οι συναντήσεις συντονίζονται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Tudor Dinu, ο οποίος έχει αφιερώσει δύο δεκαετίες στη μελέτη του φαναριώτικου πολιτισμού των Ρουμανικών Χωρών, συντάσσοντας πολυάριθμα συγγράμματα αναφοράς μεταξύ των οποίων και το πλούσια εικονογραφημένο έργο, Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία, Μια Ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών, εκδόσεις Πορφύρα, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2018.